Kurser

Hos oss på Dansverkstan Norrköping erbjuder vi kurser för barn och vuxna i alla åldrar! Vi finns i våra egna lokaler inne i city samt i Söderköping, Östra Husby, Åby och Kolmården!

Läs mer om vårt utbud av kurser samt våra nivåer nedan.

Tre barn hoppar och leker i ett rum

Våra kurser

 • Dans för Seniorer

  Kanske dansade du mycket som yngre, är sugen på att testa något nytt, hitta en ny grupp att umgås i eller behöver hitta ett lustfyllt sätt till rörelse och motion. I vår nystartade kurs finns tillfälle att få prova den konstnärliga dansen där innehållet anpassas efter gruppens intresse och förutsättningar. Kursen leds av högskoleutbildad danspedagog.

  Dansant - uppvisningsgrupp

  Dansant är för dig som vill utvecklas inom dans som scenkonst. Vi jobbar i ett snabbt tempo och man utmanas extra med lite svårare koreografier. Närvaro är A och O och Dansant passar dig som har drivet, vill dansa mer än något annat och som gärna lägger en timme extra på att repa på koreografi!

  Dansant deltar vid olika typer av framträdanden och har huvudrollerna i vår stora vårföreställning varje år.

  Obs! För att kunna vara med i Dansant krävs det att du även går en annan kurs hos oss.

 • Dans för Parkinson

  Dans med Parkinson är en metod och ett redskap för att träna personer med Parkinson sjukdom. Metoden är utvecklad i USA av Mark Morrish Dancegroup, och bygger på att det är professionella dansare, koreografer, danspedagoger som undervisar för att få den konstnärliga förankringen till skillnad från exempelvis gympa eller träning på gymn. Vi på dansverkstan Norrköping är utbildade inom metoden och erbjuder nu danskurser för dig med Parkinson sjukdom.

  I dansen kombinerar vi kropp, känslor och tankar i ett gemensamt uttryck, därför är just dansen så användbar som hjälp för personer med Parkinsons sjukdom. Genom dansen bygger vi styrka och balans samtidigt som vi övar på koncentration och att koordinera rörelser till musik. Med rytm som hjälpmedel övar vi på att komma ihåg rörelserna. I dansträningen är det rörelse, rytm, röst, styrka och mjukhet som övas, med glädje och gemenskap!

  Målet för kursen är dansen som uttryck och fokuset ligger på det friska.

  Hur går det till?

  Vi börjar med sittande uppvärmning. Därefter tränar vi vid stång eller med en stol som stöd. Vi kommer att dansa koreografi, förflytta oss över golvet. Passet avslutas med rörelser för att varva ner.

  Dansformen är speciellt utvecklad för dig med Parkinson. Ett roligt sätt att förbättra balans, smidighet, hållning mm. Alla kan vara med – även Du som har svårt med balans etc eftersom alla övningar även kan genomföras sittande.

  Danslek 3 – 4 år

  I danslek skapas dansrörelser på ett lekfullt sätt utifrån barnets egna förutsättningar. Vi arbetar med både grov- och finmotoriska rörelser som ökar barnets kroppsuppfattning, balans, rytmik, koordination och styrka. Dansglädjen är det främsta målet.

 • Barndans 5 – 6 år

  I barndans arbetar vi utifrån att ge barnen förutsättningarna att på ett kreativt och utforskande sätt öka sin kropps- och rumsmedvetenhet, musikalitet och samarbete med andra. Lektionerna byggs upp kring olika teman där barnen arbetar med dansens olika rörelsedynamiker och kvalitéer.

  6 år fortsättning

  I 6 år fortsättning tar vi avstamp i barndansens kreativitet och dansglädje och blandar det med Dansmixens fokus på takt, rytm och grundläggande danstekniska kunskaper. Teman från barndansen kopplas ihop med steg kombinationer för att på ett lekfullt sätt knyta ihop allt till en helhet för att göra övergången till Dansmix så smidig som möjlig.

 • Dansmix

  I dansmix strävar vi efter att genom dansrörelser ge barnet känsla för rytm samt att utveckla sin kroppsuppfattning och rumsuppfattning. Förberedande dansträning som är inriktad på att ge grundläggande kunskaper inom dans, med betoning på lust och skapande.

  Funkis

  Dans för dig som har någon form av funktionsvariation och/eller NPF diagnos. Du tycker om att röra dig till musik och att dansa i grupp.

  Kursen utformas efter förutsättningar i gruppen.

  Det finns i fyra olika Funkis kurser:
  5-6 år/grundsär åk 1 – 3,
  Grundsär åk 4 – 9
  Vuxen
  Ungdom – endast NPF-diagnoser

 • Modern och Nutida dans

  Modern och nutida dans är en dansgenre som är starkt knyten till improvisation och det egna uttrycket. Genom den moderna och nutida dansen så utvecklar vi våra egna rörelsekvalitéer och arbetar med att undersöka att dansa fritt. I denna dansgenre så dansar vi mycket golvteknik och experimenterar med olika dynamiker. Här får du mycket kunskap i att dansa i ett flöde på golvet men likaväl stående danskombinationer med akrobatiska inslag. Rum, kraft och tid är centrala begrepp i den moderna och nutida dansen, och i denna dansgenre utvecklar du din konstnärlighet både genom att skapa själv eller tillsammans i grupp. Att arbeta kreativt med rörelser, danskombinationer och eget skapande är en stor del av den moderna och nutida dansen.
  Den moderna och nutida dansen ger dig grunder i dansteknik både stående och på golvet, improvisation samt satta danskombinationer har lika stor del och det är viktigt i den moderna och nutida dansen att dansen kommer inifrån.

  Jazz

  Jazz utgörs av rytmik, musikalitet, låg tyngdpunkt, mot och med drag, dynamik och isolationer. Inom jazzen samspelar musik och rörelser där man arbetar lekfullt med att utforskar olika dynamiker. Vi anser att det egna skapandet är en viktig del i utvecklingen inom dans, vilket vi arbetar med utifrån olika perspektiv. Det finns olika tekniker inom jazzen bl. a. Dunham, Limon, Mattox och Simonson.

 • Barnbalett

  Den klassiska baletten är en av de äldsta sceniska dansformerna i Europa. Den långa och noggrant strukturerade träningen är unik i sitt slag. Rörelsespråket i balett med sitt vokabulär, noggrannhet och kroppskontroll bidrar till hantverket skapar en förutsättning för sceniskt uttryck och konstnärlighet.

  Balettens positioner med fötter, armar och huvud i samspel med olika riktningar i rummet får liv genom danstekniken och elevernas förmåga att förmedla rörelsernas essens och uttryck.

  Svårighetsgraden ökar i takt med elevernas ålder och dansmässiga mognad. Teknik och fantasi varvas med uttryck och dansglädje. Övningarna skapar förutsättningar för att lära sig grunderna i balettens tekniska delar där vi arbetar med att bygga upp styrka, smidighet och koordination allt under ett pedagogiskt tillvägagångssätt med barnets förutsättningar i fokus.

  Balett

  Den klassiska baletten är en av de äldsta sceniska dansformerna i Europa. Den långa och noggrant strukturerade träningen är unik i sitt slag. Rörelsespråket i balett med sitt vokabulär, noggrannhet och kroppskontroll bidrar till hantverket skapar en förutsättning för sceniskt uttryck och konstnärlighet.

  Balettens positioner med fötter, armar och huvud i samspel med olika riktningar i rummet får liv genom danstekniken och elevernas förmåga att förmedla rörelsernas essens och uttryck.

  Under lektionerna arbetar vi med att lära oss grunderna i balett genom att bygga upp styrkan i kroppen, hitta center, arbeta upp smidigheten, hitta ett harmoniskt samspel i rörelserna, musikalitet, teknisk färdighet och ett konstnärligt uttryck.

 • Streetdance

  Vi har olika kurser i streetdance. Dels streetdansce, nutida streetdance samt Heels. Se nedan för närmare beskrivning av kurserna.

  Streetdance är ett samlingsnamn för hiphoprelaterade danstilar som uppkommit ur den urbana danskulturen. Bl a Hiphop, Popping, Locking, Breaking som kännetecknas genom sina rörelsemönster och dess känsla.Under klasserna kommer vi dansa olika stilar men mestadels hiphop med dess groove, musikalitetet, tyngd, dynamik, isolationer, inlärning av koreografi med influenser från de andra stilarna.Stilen utvecklas och varierar från lärare till lärare. Musiken som används är Hiphop, Beats, Dubstep, RnB, Funk. House – om vi dansar house.

  I kursen  Commersial Street kommer ni möta streetdance ur ett nutida perspektiv. Under klassen arbetar vi med att få fram attityden, självsäkerheten och det mer ”nutida” i streeten.

  Må bra med dans

  Må bra med dans

  Detta är en kurs där vi fokuserar på dansglädje.

  Vi formar lektionen utifrån där deltagarna befinner sig och utifrån de förutsättningar som finns i gruppen. Med sitt aktiva deltagande är gruppen med och påverkar innehållet i lektionerna. Vi startar helt enkelt där deltagarna och gruppen befinner sig!

  Vi arbetar bland annat med koordination, rörelseglädje, styrka, smidighet ur ett konstnärligt perspektiv.

  Denna kurs är lämplig för dig som av olika anledningar behöver stärka ditt psykiska välmående. Alla är härligt välkomna att anmäla sig!

 • Nivåer

  Hos oss på Dansverkstan Norrköping har vi två olika nivåer. De är grund samt fortsättning.

  Grund

  Hos oss innebär denna nivå att vi på dessa klasser har ett lite lugnare tempo samt att det är en mer grundläggande nivå på det danstekniska. Är detta en ny stil eller att ni är nya hos oss på Dansverkstan är detta klassen för er. Denna klass kan även väljas för att få ett mer grundläggande komplement till en forts grupp.

  Forts

  Hos oss innebär denna nivå att vi på dessa klasser har ett högre tempo samt en mer avancerad dansteknik. På dessa klasser behöver eleven ha en förförståelse av grundläggande dansteknik för att kunna delta på samt tillgodo se sig klassen. För att börja i en forts grupp krävs minst ett år i nivån grund. OBS från Dansmix forts är nivåhöjningen jazz grund.

Här finns vi

INFO

För annan information maila info@dansverkstannorrkoping.se eller ring 011 – 400 43 44.

För anmälan ring 011 – 400 43 44 eller fyll i anmälningsformuläret.

OMRÅDEN

I menyn kan ni klicka er vidare och hitta information om vilka kurser som erbjuds i respektive område samt dagar, pris och längd på kursen.